click below for ENGLISH!

címkék

aids (1) art (2) barátság (1) becske (2) béke (2) boldogság (1) buda (1) buddha (4) buddhista (1) chögyam (1) cigány (1) csúnya (1) dalai lama (1) dharma (5) dimension (1) dimenzió (2) dzogcsen (2) everything (1) family (1) fehér (1) film (1) fotó (1) free tibet (2) guru rinpoche (1) gyógyítás (1) halál (1) hang (1) (1) howto (1) idő (5) igazság (1) jobbik (1) karmapa (3) khanda (1) kína (2) magyar (2) mandala (1) mantra (1) meditáció (2) mi (1) mozi (1) music (2) nyelv (1) ole (1) ole nydahl (1) padmasambhava (1) pagoda (1) pap (1) paramita (1) parlament (1) petíció (1) rainbow (1) rime (1) shakyamuni (1) shambala (1) sorozat (1) stereo image (1) stereo picture (1) szakja (2) szangha (5) szerelem (2) szeretet (3) szivárvány (2) sztupa (2) szutra (2) tánc (1) tanító (1) tanítvány (1) tantra (4) tar (1) tara (1) téridő (3) természet (1) test (1) time (3) túra (1) tutorial (1) vágy (1) vallás (1) zen (2) zene (1) Címkefelhő

friss

  • metarjuna: Ilyenek ezek a lányok Bécs felé! :) Vagy Pesten a gimiben.... (Frissítsd a linket, szerintem tets... (2010.07.31. 23:00) Salinger
  • motmouse: upsz, ez nagyon király! Nem bírom abbahagyni a hallgatását :o) (2010.02.15. 22:39) Hang
  • békymiki: Kapcsolódó írás: <a href="http://mahamudra.blog.hu/2009/12/30/boldog_ujevet_mindenkinek_3">M... (2009.12.30. 19:10) Miért kell a háború?
  • vegato: ez nem az állati elmékből van? és köszönöm a kedves szavakat :) (2009.03.08. 17:35) A Delfinek befigyelnek
  • pamutka: jaj de szép! :) (2009.01.08. 17:51) Family

licence

Creative Commons Licenc

O.Z. .O. .R.A. .2.0.1.2.

2013.02.28. 12:07 békymiki


Szólj hozzá!

Címkék: rainbow szivárvány

Nyári törzsgyűlések

2012.02.11. 12:02 békymiki

 Ide és ide ha tudtok gyertek el nyáron ;)

zene hd-ben jobb, hangosan, magzar felirat saajnos nincsen...

 ha eleget süt a nap, előbb-utóbb még a lefagyasztottakból is védelmezők lesznek...

Szólj hozzá!

Címkék: szangha

Az őrzők őrzői

2012.01.14. 14:43 békymiki


hierarchy_by_fritz_ahlefeldt.jpgMindig is szerettem a főiskolai jegyzeteket. Nem elsősorban azért, mert így nem kellett bejárni az előadásokra, ami balgaság volt, ma már látom (biztos ismeritek a viccet: - Milyen vizsga lesz jövő héten? - Japán. Írás- és szóbeli. - Jegyzet van? Két nap.), hanem mert úgy tudja tömöríteni a lényeget, ahogy szinte semmi más. Mivel pedig a jegyzet szerint a három oszlop a filozófia, a meditáció és a szinten tartás, felmerül a kérdés, hogy mi az a szint amit úgy érdemes tartani, hogy azt mások is minden kétséget kizárólag érzékeljék, tapasztalják.

Van egy állapot, amikor képesek vagyunk egymásra valóban egyenlőként tekinteni. Akkor áll ez elő, mikor figyelmen kívül hagyjuk a megszokott mentális hierarchiákat, az un. intelligencia vagy akár érzelmi intelligencia alapú megkülönböztetést, a munkahelyi struktúra által beidegződött alá-, fölérendeltségi viszonyokat, vagy akár az élemedett vagy éppen fiatal korunkból fakadó előítéleteket, de persze lehetne még sorolni, sok ilyet alakítottunk ki az idők folyamán.

Amikor megértjük, hogy egymás őrzői, egymás tanítói vagyunk, hogy nem állunk sem felette sem alatta senkinek, akkor megszűnik a félelem, akkor bensőségessé válik a lét, nyitottak leszünk és át tudunk adni egymásnak mindent a pillanat töredéke alatt. Olyan tudatállapot ez, ami már tagadhatatlanul és felismerhetően közös és amiben valami elképesztő mértékű vibrálás, öröm és energia jelenik meg. Olyan ez, amit már nem lehet nem észrevenni, úgyhogy gyakoroljuk amilyen sűrűn csak tudjuk!

Szólj hozzá!

Címkék: dharma

Most szólok: mindenki jön

2011.12.23. 20:17 békymiki

ugyanis ha nincs több hely, nincs más lehetőség: itt kell megvalósítanunk minden tiszta földet, mindenki tiszta földjét...

"Záróvizsgán tették föl ezt a kérdést kémia szakon a Maynooth Egyetemen (Kildare grófság, Irország).

Az egyik diák válasza olyan mélyenszántó volt, hogy a professzor közzétette az interneten kollégái számára, de mi is tanulhatunk belőle. Extra kérdés: Vajon a pokol exotherm (leadja a hőt), vagy endotherm-e (fölveszi a hőt)? A legtöbben a Boyle-törvényt vették alapul, azaz hogy a gáz táguláskor lehűl, nyomás alatt viszont növekszik. Az egyik diák azonban a következő gondolatmenetet írta le:

Először is meg kell állapítani, hogy a pokol tömege változik-e az idő folyamán. Ehhez a pokolba vándorló, valamint a poklot elhagyó lelkek számának ismerete kell. Úgy vélem, bizonyosra vehető, hogy aki a pokolba kerül, onnan már soha ki nem jut. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hányan jutnak a pokolba, ahhoz a különböző vallásokat kell alapul venni. A legtöbb mai vallás szerint mindenki a pokolba jut, aki nem az adott vallás követője. Minthogy több ilyen vallás létezik, abból indulhatunk ki, hogy mindenki a pokolra jut. A világ népességének növekedése arra enged következtetni, hogy a pokolra jutók száma exponenciálisan növekszik. Ezek után a pokol térfogatát kell megvizsgálnunk. A Boyle-törvény értelmében a pokol térfogata a pokolra jutó lelkek számával arányosan kell növekedjen, hogy a hőmérséklet és a nyomás állandó maradjon. Ekkor két lehetőség van:

1. Ha a pokol lassabban tágul, mint amilyen iramban érkeznek a lelkek, akkor a hőmérséklet és a nyomás addig emelkedik, míg a pokol szét nem robban.

2. Ha a pokol gyorsabban tágul, mint amilyen ütemben a lelkek érkeznek, akkor a hőmérséklet és a nyomás csökken, míg a pokol be nem fagy..

Melyik a helyes megoldás?
Figyelembe véve évfolyamtársam, Sandra jövendölését, miszerint 'hamarabb befagy a pokol, mintsem, hogy lefeküdjek veled', valamint azt a tényt, hogy tegnap mégiscsak lefeküdtünk, csak a második eshetőség jöhet számításba. Ennélfogva meggyőződésem, hogy a pokol endotherm és ráadásul már be is fagyott. Következik még, hogy ha a pokol befagyott, akkor több lelket nem fogadhat be, hiszen nincs már tüze. Ebből az is következik, hogy már csak a mennyekbe juthatunk, ami egyrészt Isten létezését bizonyítja, másrészt arra is magyarázatot ad, miért kiáltotta tegnap este Sandra annyiszor 'Istenem!'

Csak ez a diák kapott kitűnőt..."

nem tudom ki fordította, de facebook via Péter Eszter

Szólj hozzá!

Címkék: tantra szangha maha sziddhi memtra jatza

Petíció a Dzsaj Bhím Közösségért

2011.11.14. 11:04 miazaki

Január elsejétől a Parlament a Jobbik álláspontjához igazodva:

http://www.dalit.hu/a-jobbik-felszolalasa-a-parlamentben-buddhista-ciganyok-akik-holokauszt-menetelnek-zsido-vezetokkel-plane-borsodban/

kizárja az egyházi szervezetek sorából a cigány buddhisták Dzsaj Bhím Közösségét.

A helyi hatóságok ennek megfelelően már a népszámláláson felléptek azokkal szemben,
akik még mindig ehhez a vallási közösséghez tartozónak érzik magukat:

http://www.dalit.hu/tudja-e-hogy-a-buddhistakat-nem-temeti-el-a-pap/

Kérjük, ha fontosnak tartod a sajókazai, borsodi, baranyai cigány közösségekben folyó munkát,

akkor támogasd a mellékelt petíciót:

http://www.refuge.hu/?lang=hu


A Dzsajbhim Közösségről: http://www.dzsajbhim.hu/ és Dr.Ámbédkár-ról, aki egyike volt a független indiai alkotmány megszövegezőinek és a buddhizmusról http://www.dzsajbhim.hu/szangharaksita-ambedkar-es-a-buddhizmus/

Szólj hozzá!

Címkék: magyar halál parlament pap cigány jobbik igazság buddhista petíció

2011.10.10. 20:18 békymiki

A lelked a dallam, a tested a ritmus, az elme az rím, ez zenebuddhizmus.

Szólj hozzá!

Címkék: zene zen music

Miért látsz kétszer annyi halat a vízben, ha az akváriumot az éle felől nézed?

2011.07.07. 13:20 békymiki

Biztos ismeritek ezt a formát, vannak hasonlóak: ez egy olyan alakzat, amiben láthatod azt is hogy egy nagy kocka külső felületét nézed és hiányzik belőle egy kicsi, vagy azt is, hogy egy nagy kocka belső felületét nézed, ahogy egy szobát, aminek a belsejében hátul van egy kisebb kocka. hagyod, hogy eldöntse a tudatot, hogy melyik képet lásd. Olyan, mintha ki lenne fordítva. vagyis be :) úgy mint ezen a képen a jobbra és a balra forgás. Láthatod így is, úgy is.
 
Ilyen kicsit a mi világunk is, csak van, hogy nem mindig érzékeljük tudatosan a teljes képet, hanem csak részeket a kockákból: mint ahogy egy arcról lehet gipszlenyomatot venni, úgyanúgy képzeld el, hogy az a külvilág, amit tapasztalsz a te azonnali lenyomatod, csak a gipssz helyén kvantum-fotonok vannak, vagy mik. egyészen addig, amíg csak ellátsz kifordítva vagy befordítva benne :) 
 
Vegyünk egy példát: hagyományosan a tested belsejébe képzeled magadat és kívülre a külvilágot meg a többieket, határ a bőrödnél. ez így oké is, tegyük fel tehát, hogy csak te voltál ott eddig, vágjunk is bele szépen: most képzeld el, hogy egy autóban négyen utaztok és közösen beszélgettek valami igazán vicceset, úgyhogy éppen mindenki figyel! mivel önmagatok saját "térfogatában" ti vagytok külön-külön, ezért a négyőtök nyilvánvaló közös tere az, ahol a beszélgetés zajlik, ahol a hangok és a nevetés rezegnek, a gépkocsi belseje, utastere ahol a kézzel megfoghatatlan levegő van. A gépkocsin kívül pedig - egyelőre fel vannak húzva az ablakok - már a külvilág van, no meg a többiek... 
 
Vegyük észre, hogy a négyünk közös mijét, ami tehát a négyünk közt lévő tér, nem határolja más, csak az autó belső kárpitja, a műszerfal, az ablaküvegek és négyünk arca, teste, ruhája. Viszont azzal együtt, vagy annak ellenére - ki-ki válasszon tetszése szerint - hogy felettébb nagyképű módon a testünk belsejébe képzeltük magunkat induláskor, az azért mégsem lehet, hogy a mibe mi magunk ne tartozzunk bele. Ez azért elég egyértelmű, hiszen mi másból állna a mi, ha nem négyünk énjéből.
 
Viszont ha ezt a négyünk közös belső autóterét, amit a semmi levegője tölt ki, négyünkre fel szeretnénk osztani, akkor kicsit bajba kerülünk, mert nem pontosan tudjuk, hogy miként fogjunk bele: a négyünk mértani középpontjába csak nem tehetjük a mi-t (az ráadásul pont a kézifék környékén van, az nem jó ötlet, kicsit ugyen felette, de a fékhez most hozzá se érjünk), úgyhogy a példa kedvéért tegyük fel, hogy mindenkihez annyi tartozik a térből, amennyit a szeme befog, átlát (szegény vezető:), így 180 vagy hány fokban - szépen periférikusan is -, még ha át is fednek ezek a terek így egymással kicsit, akkor is elosztottuk nagyjából. Ekkor viszont az az erős sejtés kell hogy elkezdjen megfogalmazódni bennünk, hogy amennyiben a közös tereinket a testünkön kívül alkotjuk a többiekkel, bárhogy is legyen az felosztva, magunk is kell hogy kívül is legyünk valahogy. 
 
Kezdjünk el hozzászokni a gondolathoz első körben, hogy minden amit látunk itt a homlokunk előtt a szemünkkel - az mind az én. Amit nem látunk - az ilyeténképpen leginkább semmi vagy üres jellegű (ráadásul korlátlan lehetőségekkel teli, ahogy a Láma oly sokszor mondja), akit meg eddig énnek véltünk - az csupán megfigyelője ennek az egésznek, ő az, aki a testünket mozgatja, aki olvassa és értelmezi ezt a szöveget itt. 
 
Kicsit képzeld el úgy, mintha mindenki a saját filmjét vetítené ki, amit néz is egyszerre, de nem csak hang van hozzá, hanem az érzelmeink és érzéseink is kisugároznak belőlünk, egymás gondolatait pedig leginkább azért nem halljuk, mert nem figyelünk oda, ehelyett kizárólag a sajátunkat "kiabáljuk" és eszünkbe se jut, hogy a másik meghallhatná.
 
Megyünk még kíjjebb is meg beljebb is, de egyelőre barátkozzunk meg ezzel a néhány aprócska mémmel :)
 
Az akváriumban tehát sok hal van, de te két, egymással merőlegesen érintkező üveglap közvetítő közegén át nézed, ezért látsz kétszer ennyit. Ahogy ott a közvetítőközeg az akvárium fala, úgy nálunk a kivetítő optikája a szemünk, amin mindenki két, a szemének megfelelő színű drágakő ultraszuperprizmán vagy min néz ki, és mivel mind ugyanabban a térben vagyunk, ezért amit meglátunk, felfogunk belőle az abban más, ahogyan különböző képpen tekintünk rá. Felettébb okos dolog a szerető szemek meditáció!
 
No de miben azonos? Nézzük meg először a "common sense" jelentését, amit egyszerűen józan észnek fordítanak, pedig én "közös érzék"-nek inkább értem, de nagyon jó bevezetés már maga a fogalom is az egység megtapintásába.
 

A háromszög

 
Katinál láttam Rinpoche tanításában, hogy a háromszög sarkai a következők:
 
  • minden üresség természetű (azaz megvan benne a lehetőség bármire)
  • az út akármilyen formát felvehet
  • ne törekedjél!
 

Dzongsar Khyentse Rinpoche: Projecting the Dharma. Film and the Transmission of Buddhism to the West, A public talk at Yale Law School, New Haven, Connecticut
www.siddharthasintent.org

Ne törekedjél??
 
Utóbbi a nyugati és a hatalom centrikus gondolkodásmódtól elég távol áll: ne versenyezz, ne akard a szomszéd földjét, ne háborúzz, ne vágyakozz sok pénzre...
 
Félre ne értsd, ez nem azt jelenti, hogy a céljaidat ne érd el: amit kívánsz, amiért teszel, az fog valamiképpen valóra válni. Annál jobban, minél inkább összhangba tudod hozni az álmaiddal a cselekedeteidet, a gondolataidat és a szavaidat. De akkor miért is? mert ami belül, az kívül is, mert amikor türelmesen hagyod hogy megnyilvánuljon az igaz természeted, akkor egyre nagyobb lesz a kép, mert a vetitő akkor is működik, ha nem törekszel, sőt akkor működik csak igazán!

Szólj hozzá!

Címkék: dharma

Az Imaginárius Egység

2011.05.11. 09:51 békymiki… Ilyen, hogy »négyzetgyök minusz egy«, nem létezhet…. Csak éppen az az érthetetlen, hogy mégis számolhatunk imaginárius vagy más ilyen képtelen értékekkel és végül mindennek ellenére reális értéket kapunk eredményül…Hát nem olyan ez, mint egy híd, amelynek csak első és utolsó pillére van, a pillérek között pedig semmi, és te mégis olyan biztonsággal mégy át rajta, mintha nem kellene a folyóba esned? Én mindenképp csalást szimatolok az ilyen számításban, ahol csak hipp-hopp, ott legyek, ahol akarok… És a legkísértetiesebb számomra a matematikának ez az ereje, amely csakugyan átvisz minket a nem létező hídon, anélkül, hogy lezuhannánk róla.

– Robert Musil: Törless iskolaévei, Európa Könyvkiadó, 1980, 101. lap

"Eredményünk szükségképpen az lesz, hogy az összes gyök valós, annak ellenére, hogy ehhez az eredményhez a komplex számokon keresztül jutottunk. A polinom tehát fölbontható (reducibilis), de a fölbontás elvégzéséhez nem elegendőek a valós műveletek."

Szólj hozzá!

Címkék: pagoda

Csokis doboz design

2011.04.18. 12:14 miazaki

Belefutottam. Elhoztam. Gyönyörködjünk és vágyakozzunk, hogy egyszer ilyen szépen tudjuk kifejezni az ízt.

http://www.facebook.com/album.php?fbid=10150155267527371&id=686622370&aid=282202&l=aa8facf743

Szólj hozzá!

Címkék: fehér tara guru rinpoche