click below for ENGLISH!

címkék

aids (1) art (2) barátság (1) becske (2) béke (2) boldogság (1) buda (1) buddha (5) buddhista (1) chögyam (1) cigány (1) csúnya (1) dalai lama (1) dharma (5) dimension (1) dimenzió (2) dzogcsen (2) everything (1) family (1) fehér (1) film (1) fotó (1) free tibet (2) guru rinpoche (1) gyógyítás (1) halál (1) hang (1) (1) howto (1) idő (5) igazság (1) jobbik (1) karmapa (3) khanda (1) kína (2) magyar (2) mandala (1) mantra (1) meditáció (2) mi (1) mozi (1) music (1) nyelv (1) ole (1) ole nydahl (1) padmasambhava (1) pagoda (1) pap (1) paramita (1) parlament (1) petíció (1) rime (1) shakyamuni (1) shambala (1) sorozat (1) stereo image (1) stereo picture (1) szakja (2) szangha (4) szerelem (2) szeretet (3) szivárvány (1) sztupa (2) szutra (2) tánc (1) tanító (1) tanítvány (1) tantra (4) tar (1) tara (1) téridő (3) természet (1) test (1) time (3) túra (1) tutorial (1) vágy (1) vallás (1) zen (2) Címkefelhő

friss

  • metarjuna: Ilyenek ezek a lányok Bécs felé! :) Vagy Pesten a gimiben.... (Frissítsd a linket, szerintem tets... (2010.07.31. 23:00) Salinger
  • motmouse: upsz, ez nagyon király! Nem bírom abbahagyni a hallgatását :o) (2010.02.15. 22:39) Hang
  • békymiki: Kapcsolódó írás: <a href="http://mahamudra.blog.hu/2009/12/30/boldog_ujevet_mindenkinek_3">M... (2009.12.30. 19:10) Miért kell a háború?
  • vegato: ez nem az állati elmékből van? és köszönöm a kedves szavakat :) (2009.03.08. 17:35) A Delfinek befigyelnek
  • pamutka: jaj de szép! :) (2009.01.08. 17:51) Family

licence

Creative Commons Licenc

Age of Enlightment

2010.12.30. 12:25 békymiki

A felvilágosodás korát, nyugaton, angolul „Enlightenment”-nek hívják, holott keleten ezt a fogalmat mikor így kimondják, egészen mást értenek rajta. A XVII. század környékén a természet, a külvilág megtalálását jelentette a nyugati kultúrában, míg a keletiben sokkal inkább egy út kezdetét jelöli, ahol a külvilágban megnyilvánuló „felettes” én egyesült mivoltát kezdjük észrevenni, a belső én hangjával, majd saját létünk elválaszthatatlan összefüggését e kettővel. Ezt hívjuk a kettős nem én vagy másként a nem kettős én felismerésének. Innen már csak egy egész kis lépés megértenünk, hogy a körülöttünk levő lények sem különböznek tőlünk, csupán közös meditációnkat tapasztaljuk meg akként, ahogy azt és ezt együtt észlelni, értelmezni, befogadni, megélni és visszaadni tudjuk.

Hasonlóképp az idő észlelése sem más, mint a homokóra szemeinek lefolyása, az átesés folyamata a középponton, jelen esetben rajtunk, a legszűkebb keresztmetszeten. A homokóra tetején lévő szemeket jövőként, az alján levőket múltként tapasztaljuk. Az idő geometriája ugyanakkor azt mutatja meg, hogy az időt felettébb hasonlóképpen érezzük egyirányúnak, mint ahogy a gravitációt. Persze megmérhetjük, ahogy a homokszekek is megszámolhatók, de ha az időre elkezdünk hullámként tekinteni, melynek ritmusát a szívünk dobbanása, szemünk pillantása, a hangok, a fények és atomok rezgése alkotja, akkor közelebb kerülhetünk a megértéséhez.

 

 
 Földgömb  Időgömb   

Persze a homokszemek nem összevissza peregnek, lefolyásuk sorrendjét a ok-okazatiság, a karma határozza meg, még ha nem is véljük mindig így, de cselekedeteinkkel épp ezt alakítjuk folyamatosan. A karma nem sors, csupán a lehulló homokszemek sorrendiségének szabályrendszere, a karmánk ismerete, pedig nem más, mint a szabályrendszer ismerete és megértése. Amikor azonban a legfinomabb napraforgó olajat öntjük a homokórába felül, a szabályrendszer átalakul és felerősödik, észlelhetővé válik a dharma, a tanítások összessége, és megjelennek a tisztaföldek - pusztán a tudatosság növekedése által.

 

A tudatosságot pedig leghatékonyabban növelni meditációval lehet:

 

 Amitaba

A Határtalan Fény Buddhája

Amitájusz

A Határtalan Lét Buddhája 

   
OM AMI DEVA HRI OM AMARANI
DZSIVANTIJE SZOHA

 

 Mondjuk el olyan sokszor a mantrákat, amilyen sokszor csak tudjuk! :)

Szólj hozzá!

Címkék: mantra meditáció time idő téridő

A bejegyzés trackback címe:

https://mahamudra.blog.hu/api/trackback/id/tr842548060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása